Âşık Veysel’e neden aşık denir?
25 Ekim 1894’te Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde doğdu. Asıl adı Veysel Şatıroğlu’dur. Âşıklık geleneğinin temsilcilerinden olduğu için Aşık Veysel adıyla anılırdı.
Âşık Veysel ne anlama gelir?
Muhammed’in peygamberliğine onu görmeden inanan Üveys el Karani’den gelir. Üveys ismi dilimize Veysel olarak çevrilmiştir. Kelimenin sözlük anlamı kurttur. Ancak bu kelime Türkiye’de ve diğer İslam ülkelerinde Allah’a ve Peygamberimize kayıtsız şartsız teslim olan bir kişiyi ifade etmek için kullanılır.
Âşık Veysel’in gerçek adı nedir?
Âşık Veysel, asıl adı Veysel Şatıroğlu (25 Ekim 1894, Şarkışla – 21 Mart 1973, Sivas), Türk halk şairi ve şairi.
Âşık Veysel’in kökeni nereden gelir?
Veysel, 1894 yılının sonbaharında Şarkışla İlçesi Sivralan köyünde doğdu.
Ozanlara neden âşık denir?
Geleneksel olarak şiir söyleyebilen, şaka yapabilen, hikayeler anlatabilen ve genellikle saz eşliğinde performans sergileyebilen sanatçıları sever; bu söyleme biçimine minstrelsy denir. Bu sanatın temsilcileri, usta ozanların yanında çıraklık yaparak uzun yıllar boyunca eğitilirler.
Aşıklığın geleneği nedir kısaca?
Ozan geleneğinde, tek telli, telsiz, doğaçlama, kalemle (yazıyla) veya çok özellikli bir geleneğe uygun olarak şiir söyleyenlere “aşık” denir. Bu söyleme biçimine “aşık” (aşık – ozan) denir ve ozanlığı yönlendiren kurallara “ozan geleneği” denir.
Âşık Veysel deyince akla ne gelir?
20. yüzyıl minnesang geleneğinin önemli temsilcilerinden, halk türküleri denince akla gelen ilk halk ozanı, “Uzun İnce Bir Yoldadım”, “Dostlar Beni Hatırla”, “Kara Toprak” Veysel gibi eserleriyle edebiyat, müzik ve sahne sanatlarında Türk halkının gönlünü fetheden büyük şair Âşık, ölümünün 44. yılında anılıyor…
Üveys ne demek?
Samimi hürmeti ve tasavvufa olan derin bağlılığıyla bilinen Üveys, İslam dünyasında maneviyatın, samimi ibadetin ve sadakatin sembolü olarak kabul edilir. Bu nedenle, “Üveys” ismi genellikle derin maneviyatı, samimi ibadeti ve samimiyeti ifade eden bir isim olarak kabul edilir.
Faysal anlamı ne demek?
Faisal ismi Arapça kökenli bir isimdir ve “yargıç”, “kararlı” veya “keskin kararlılık” anlamına gelir. Ayrıca “ayrımcı” ve “karar vermede keskin” gibi anlamlar da taşır.
Âşık Veysel Alevi mi?
Alevi-Bektaşi geleneğinin halk ozanlarından Âşık Veysel, Âşık edebiyatının bütün geleneksel öğelerini şiirlerine yansıtmış, bu alanda 20. yüzyılın en önemli temsilcilerinden biridir.
Uzun ince bir yoldayım türküsünün hikayesi nedir?
Aşık Veysel’in kendisini terk eden eşine yazdığı iddia edilen “Güzelliğin Bir Kuruş Etmez” türküsü yıllardır dilden dile dolaşıyor. Tıpkı Atatürk hayranı olan şairin, kendisine ulaşmak için üç ay Ankara’ya gittiğinde bestelediği “Uzun İnce Bir Yoldadım” gibi…
Âşık Veysel neden ünlü?
Konu bakımından oldukça çeşitli şiirleri bulunan Veysel, Yunus Emre’nin etkisiyle şiirlerinde halk kültürünün mayasıyla harmanlanmış yönleriyle tasavvufun izlerini sunmuş, Türk edebiyatı ve saz şiiri geleneğinin büyük ustalarından biri olarak kendinden sonrakileri etkilemiştir.
Âşık Veysel nasıl keşfedildi?
Âşık Veysel’in hayatında yeni bir dönemin başlangıcı, Sivas Milli Eğitim Müdürü Ahmet Kutsi Tecer’le tanışmasıyla olur. 1931 yılında Tecer’in Sivas’ta düzenlediği Sivas Halk Şairleri Şenliği’ne katılan Âşık Veysel, saz şiirini halka tanıtır.
Âşık Veysel Sivas’ın hangi köyünden?
Aşık Veysel, 1894 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde doğdu. Babasının adı Ahmet, annesinin adı Gülizar’dı. Köylü bir ailenin çocuğuydu. Yedi yaşındayken Sivas’ta çiçek hastalığı salgını baş gösterdi. Aşık Veysel de çiçek hastalığına yakalandı ve sol gözünü kaybetti.
Âşık Veysel’in ilk şiiri nedir?
Burada âşık, A. Kutsi Tecer’den “halk şairi” olduğuna dair bir belge alır. Âşık Veysel’in ilk şiiri, 1933 yılında Atatürk adına yazdığı destandır.
Âşık Veysel neden önemlidir?
Konu bakımından oldukça çeşitli şiirleri bulunan Veysel, Yunus Emre’nin etkisiyle şiirlerinde halk kültürünün mayasıyla harmanlanmış yönleriyle tasavvufun izlerini sunmuş, Türk edebiyatı ve saz şiiri geleneğinin büyük ustalarından biri olarak kendinden sonrakileri etkilemiştir.
Âşık Veysel nasıl âşık oldu?
Babası her gün ezberlediği halk ozanlarının şiirlerini ona okurdu. Aşık Veysel, babasının şiirlerini büyük bir heyecanla dinlerdi. Babası bu isteğini görünce bir gün elinde bir sazla yanına gelir ve sazı ona verir. Aşık Veysel çok mutlu olur. Çamşıhlı Ali Ağa ona saz çalmayı öğretir.
Âşık Veysel mahlası nedir?
Âşık Veysel, adını takma ad olarak kullanmayı tercih etti. Ancak bazen adından önce “sevgili” ve “sefil” gibi sıfatlar kullandı ve bazen de soyadını “Şatır” olarak kullandı. Veysel, Sefil Veysel, Âşık Veysel ve Veysel Şatır, şiirlerinde kullandığı takma adlardır.
Âşık Veysel’in dini nedir?
Veysel samimi bir Müslümandır; insanları, doğayı ve evreni anlatan samimi bir halk şairidir. Ancak tasavvuf anlayışını ortaya koyan şiirlerinde, varlığın birliğine olan inancı yansıtan ifade özelliklerinin yanı sıra, aynı zamanda panteizmin ilkelerini yansıtan ifade özellikleri de vardır.