Liyakat anlayışı nedir?
Dar anlamda ‘liyakat’ terimi, bir organizasyonda işe uygun yetenekli ve becerikli bir kişinin seçilmesi anlamına gelir. ‘İş uygunluğu’, işin gereklerini yerine getirmek için gereken bilgi ve deneyim anlamına gelir. Öte yandan liyakat kavramı, etik ve erdem gibi değerleri doğası gereği içeren bir kavramdır.
Liyakat ne demektir örnek?
Türkçe Dil Kurumu sözlüğüne göre liyakat kelimesi değerli, bilgili ve yetenekli anlamına gelir. Örneğin, liyakat göstermek aynı zamanda işte başarılı olmak anlamına gelir. Herhangi bir işe uygun, yetenekli ve elverişli olmak da liyakat sahibi olmak anlamına gelir.
Liyakatsiz kişi ne demek?
vasıfsızlık durumu. bir kişinin bir işi yapmak için gerekli yeterliliğe sahip olmaması durumu.
Liyakat ne demek sosyoloji?
“Yetenek” terimi genellikle herhangi bir eğitim kursunda o eğitime uygun yetenekli ve becerikli bir kişinin seçilmesi anlamına gelir. Burada “yetenek”, iş gereksinimlerini karşılamak için gereken bilgi ve deneyim anlamına gelir.
Liyakat ilkesi ne demektir?
Yeterlilik ilkesi olarak da adlandırabileceğimiz liyakat, verilen görevi başarıyla yerine getirebilme yeteneği olarak tanımlanabilir. Kabul ve terfide “bilgi, görgü ve diploma”ya dayalı bir anlayıştır.
Liyakat ne işe yarar?
Liyakat, kamu yönetiminde adaletin bir koşulu olarak dikkate alınması gereken en önemli haktır. Bir görevi kalifiye kişilere emanet etmek, sadece adaletsizliklerin ortadan kaldırılmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda görevin önemini ve ona verilen önemi de gösterir.
Liyakat neden önemlidir?
Liyakatin anlamı, bir kişinin mesleğe kendi liyakatiyle girmesidir. Bu, mesleğe girmek için başkalarının işine karışmak zorunda olmaması anlamına gelir. Mesleğe uygunluğunu gösterebilme ve bu sürecin tamamen adil olmasını sağlayabilme yeteneğidir. Mesleğe işe alınan kişiler yalnızca başarıları, uygunlukları ve tarafsızlıkları temelinde değerlendirilir.
Liyakatsizlik ne demek TDK?
Değersiz olma, iş yapamama durumu.
Liyakat ne demek 657?
(Madde 3) Liyakat: Devlet memuriyetine giriş, kademe ilerlemesi ve yükselme ile hizmete son vermenin liyakat esasına göre yapılması ve memurların bu sistemin uygulanmasında güvence ve eşit fırsatlara sahip olmalarının sağlanması.
Liyakat neye benzer?
Arapça kökenli olan liyakat terimi, Türk Dil Kurumu sözlüğünde “bir kişinin bir işe girmeye elverişliliği ve yeteneği” olarak tanımlanmaktadır. Bu kavram toplumumuzda “işi uzmanlarına bırakmak”, “işi düzgün yapmak”, “işi hakkıyla yapmak” ve “işin ehli olmak” şeklinde ifade edilmektedir.
Liyakat kazanmak ne demek?
Liyakat, “uzun bir süre devam eden yararlı ve koruyucu bir güçtür” (B.J. Terwiel) ve fiziksel eylem, söz veya düşünce yoluyla gerçekleştirilen iyi işlerin (Pali: kamma, Sanskritçe: karma) sonucudur. Uzun bir süre devam eden “yararlı ve koruyucu bir güçtür” (BJ Terwiel) ve fiziksel eylem, söz veya düşünce yoluyla gerçekleştirilen iyi işlerin (Pali: kamma, Sanskritçe: karma) sonucudur.
Liyakat ehli ne demek?
Kelime olarak liyakat; yetenek, kabiliyet, değer, yararlılık, yetenek, erdem, kabiliyet, değerlilik ve benzeri anlamları ifade eder. Bu kavram, toplumsal hayatta yetenekli kişilere daha fazla iş verilmesi, herkese hak ettiğinin verilmesi ve adalet ilkelerine göre hareket edilmesi gibi hukuki konularda ön plana çıkar.
Liyakat nedir örnek?
Liyakat sahibi olmak, bir işte yetenekli olmak ve o işe uygun davranışlar sergilemek anlamına gelir. Örneğin askerler için, emirleri yerine getirmek ve üstlerinin talimatlarını yerine getirmek bir liyakat örneği olarak düşünülebilir.
Liyakat nedir felsefe?
Liyakat, kişinin uygun eğitim, bilgi ve becerilere sahip olması koşuluyla işi yapabilmesi anlamına gelir. Bu ayrıca iş için gereken etik anlayışı ve sorumluluk ve bağlılık duygusunu (sadakat) da içerir.
Yönetimde liyakat ne demek?
Düzgün ve başarılı bir yönetim için, eşitlik ve liyakat kavramları önem kazanır. Genellikle her kişiye hak ettiğini vermek anlamına gelen eşitlik, herkesin yeteneklerine uygun iş yapması anlamına gelen liyakat gerektirir.
Yönetimde liyakat ne demek?
Düzgün ve başarılı bir yönetim için, eşitlik ve liyakat kavramları önem kazanır. Genellikle her kişiye hak ettiğini vermek anlamına gelen eşitlik, herkesin yeteneklerine uygun iş yapması anlamına gelen liyakat gerektirir.
Ehliyet ve liyakat nedir dini?
Buna kısaca ehliyet ve liyakat denir. Arapça “ehl” kelimesinden türetilen ehliyet, bir emaneti, görevi ve sorumluluğu üstlenmek için mesleki yeterliliklere, eğitime ve becerilere sahip olan kişinin durumunu ifade eder. Liyakat, söz konusu işe layık olmak anlamına gelir.
Liyakate önem vermek ne demek?
Merit, Arapça kökenli bir kelimedir ve bir kişinin bir işe girme yeterliliği ve yeteneği anlamına gelir. Merit, söz konusu iş için uygun ve gerekli niteliklere sahip olmak anlamına gelirken, liyakatin anlamı, bir işin ve görevin değerli ve uygun kişilere verilmesini sağlamak anlamına gelir.
Liyakat ne demek edebiyatta?
– Layık olma, layık olma, layık olmama. Liyakatli; Nitelikli, yetenekli, işinin değerli olduğunu bilen kişi. Liyakat göstermek; İşinde başarılı olduğunu göstermek anlamına gelir. Liyakatli; Bir işi yapmaya uygun, nitelikli, yetenekli.