Vücud nedir?
Sözlükte “var olmak, var olmak” anlamlarına gelen Vujûd, felsefi bir terim olarak “zihin içinde ve zihnin dışında gerçek bir varoluşa sahip olan şey” veya “zihinsel analizle belirlenen bir şeyin doğası ve özü” olarak tanımlanmaktadır.
Vücud zati mi subuti mi?
Allah’ın sıfatları iki kısma ayrılır: aslî ve sübutî. Aslî sıfatlar: varlık, kıdem, beka, birlik, muhalefet, kıyam bi-nafsihi. Subutî sıfatlar: hayat, ilim, semi’, çarşı, irade, kudret, kelam ve yaratılış.
Allah’ın sıfatları tekvin ne demek?
Tekvîn, Arapça kevn kökünden türemiş bir kelimedir; geçmiş zamanda “meydana gelmek, gerçekleşmek” anlamına gelir; tef’il formunda kullanıldığında ise “sonradan olmak” anlamına gelmesine rağmen kelimenin anlamı “yaratmak, varlığa getirmek, yaratmak”tır.
Zati ve subuti sıfat ne demektir?
Yüce Allah’ın kendine özgü bir kişiliği vardır ve o kişiliğe gerekli olan ve o kişilikten ayrılamayan niteliklere sahiptir. Bunlardan bazılarına “esas nitelikler”, bazılarına da “somut nitelikler” denir. Esas nitelikler, herhangi bir nedenin eseri olmayan ve Yüce Allah’ın hakikatini ortaya koyan niteliklerdir.
Vücud ne demek Allah?
Vujûd, Allah’ın varlığı anlamına gelir. Varlığın niteliğine “benlik sıfatı” da denir. Bu şekilde ifade edilmesinin sebebi, kişi için ek bir anlam ifade etmemesi, kişinin kendisine atıfta bulunmasıdır. Varoluş, Tanrı’nın varlığı anlamına gelir.
Vücud ne demek tasavvufta?
Vahdet-i vücûd / Varlığın Birliği, Sufi düşüncesinde Yaratıcı ve yaratılanın bir ve “bir” olduğunu savunan görüştür. Sufilere göre, kendiliğinden var olan varlık (vücûd) birdir; ve bu, Yüce Tanrı’nın varlığıdır. Bu Varlık ezeli ve ebedidir; yayılmayı, bölünmeyi, değişimi veya yenilenmeyi kabul etmez.
Vücud-ı mutlak ne demek?
Hiçbir otorite konumunda olmayan ve tüm olası koşul ve şartlardan uzak olan mutlak varoluşa, La-Taayyun seviyesi de denir. “Mutlak varoluşun gerçekliği evrensel olarak aydınlık bir kavram olduğundan, o kadar incedir ki, onu yalnızca akıl, düşünceler, vehim ve duyularla kavramak mümkün değildir.
Allah CC ne gibi özelliklere sahiptir?
O, hiçbir yaratığa benzemeyen yüce bir varlıktır. O, ezeli ve ebedidir, varlığı Kendisinden gelir. O doğmamıştır, O doğurmamıştır. Her türlü kusurdan uzaktır, sonsuz güce sahiptir, her şeyi bilir, her şeyi duyar ve görür.
Kıdem ve beka ne demek?
2- Kıdem: Allahü teâlânın varlığının öncesi ve başlangıcı yoktur. 3- Beka: Allahü teâlânın varlığının sonu yoktur. Hiçbir zaman yok olmaz.
Allah’ın gerçek yüzü nedir?
“Allah’ın yüzü” ifadesi, “Allah’ın rahmeti, onayı ve bereketi” anlamına gelen mecazi bir ifadedir. Tamamen Allah’a ait olan yeryüzünün neresinde ve hangi noktasında olursa olsun, Allah’ın kulu, hangi tür itaat veya işi üstlenirse üstlensin, lütuf ve merhamet bulur.
Kudret ve tekvin nedir?
Zira “kudret” sıfatı bir şeyin kudretli olabileceğini ifade ederken, “yaratılış” sıfatı onu kesin olarak ortaya koymayı ifade eder. Yaratılış, Allah’ın özüyle var olan ezeli bir nitelik olduğundan, Maturidilere göre yaratma eylemi bu nitelikle gerçekleşir.
Tekvin zatı mı subuti mi?
Belirtili sıfatlar; sekiz tanedir: hayat, ilim, yarı, başarı, irade, güç, dil ve yaratılış.
Allah’ın eli yüzü hangi sıfattır?
HABER-SIFAT: Allah’ın ıslakken alındığında benzetme ifade eden eli, yüzü, parmağı vb. gibi ifadeler vardır. Öte yandan ayetlerde “Allah’ın benzeri hiçbir şey yoktur” (Şura 42/11) ifade edilmiştir.
Zati sıfat bekā ne demek?
Sözlükte “süreklilik ve devamlılık, kesintisiz bir şekilde geleceğe doğru gidiş” anlamına gelen Bekā, terim olarak Allah Teâlâ’nın varlığında yokluğun olamayacağını (Selb-i Fena) ifade eder; tersi ise kötüdür.
Allah’ın gaybi bilmesi hangi sıfatıdır?
İlim sıfatı: “O, her şeyi bilendir.” (Bakara, 29.2.) “Gaybın anahtarları Allah’ın katındadır. Dolayısıyla gaybı ancak O bilir.” (En’am, 6/59).
Vücut mu vücud mu?
Türkçe’deki bazı kelimeler yazımlarıyla sıklıkla karıştırılır. “Vücut” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “vucut” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “vücut”tur.
Vahdet-i vücud ne demek TDK?
Birlik ve varlık anlamına gelen iki kelimeden oluşan, varlığın birliği veya hakikatte birlik anlamına gelen metafizik bir terimdir.
Sûfî inancı nedir?
İslam’ın zahiri ve batıni kuralları çerçevesinde yaşanan manevi ve içsel yaşam biçimi. Tasavvuf yaşam biçimini benimseyen ve bu şekilde Tanrı’ya yakınlaşmaya çalışan kişi. Kendini ibadete adayan ve ahirette mutluluğun ibadetle elde edilebileceğine inanan samimi dindar kişi.
Vahdet ne demek din?
Sözlükte “tek olmak, tek kalmak” anlamına gelen vahd kökünden bir mastar olup, “birlik, birlik, bütünlük” anlamına gelen kesret kelimesinin zıddıdır. “Zatın birlik (tevhid) olarak adlandırılmasına imkân veren anlam” olarak açıklanır (Fârâbî, el-Medînetü’l-fâżıla, s. 46; İbn Rüşd, Metafizik Tefsiri, s. 87).